Brandveiligheid

begint bij de juiste kabelkeuze

Informatie over regelgevingen

Meer veiligheid

De belangrijkste oorzaak van slachtoffers bij brand binnen in gebouwen zijn rook en gevaarlijke gassen, die de kans op ontsnapping aanzienlijk verkleinen en daarbij ook schade aanrichten aan installaties en goederen tot ver buiten de eigenlijke brandhaard.  Met de juiste kabelkeuze kan het aantal slachtoffers en de gevolgschade worden beperkt.

Kabels zijn overal en in grote hoeveelheden aanwezig. Ze gaan door muren en verdiepingen en kunnen zo de brand van het ene naar het andere compartiment brengen. En al deze kabels kunnen een aanzienlijke hoeveelheid brandstof vertegenwoordigen in geval van brand.

Brandveilige kabels

Onderzoek bewijst keer op keer dat kabels met verbeterd brandgedrag een belangrijke bijdrage leveren om de brand in te dijken en de vorming van dichte rook en irriterende gassen te reduceren. Onder de merknaam ALSECURE biedt Nexans een uitgebreid pakket brandveilige kabels aan. Net als bij onze normale kabels, besteden we bij ALSECURE bijzondere zorg aan de verwerkbaarheid voor een snelle en efficiënte installatie.

“ Kabels zijn overal in grote hoeveelheden aanwezig. Ze zijn van zichzelf niet gevaarlijk, mits geschikt voor het toepassingsgebied en correct geïnstalleerd. ”

Brandvoortplanting en rookontwikkeling

Twee parameters spelen een rol bij de verdere ontwikkeling en gevolgen van een brand: brandvoortplanting en rookontwikkeling.

Brandvoortplanting

Kabels lopen doorheen het hele gebouw, door muren door, van verdieping naar verdieping. Ze kunnen de weg vormen waarlangs een brand zich naar aanpalende ruimtes of verdiepingen verspreidt. Door deze voortplanting via kabels tegen te gaan kan een brand zich minder snel uitbreiden. 

Rookontwikkeling

Rookontwikkeling beïnvloedt vooral de gevolgen van een brand. De hete rookgassen die bij brand ontstaan vullen een gebouw binnen enkele minuten en kunnen zwart en ondoordringbaar zijn.

Zelfs kleine hoeveelheden van deze rook kan suf en kortademig maken. De meerderheid van de sterfgevallen bij brand is trouwens te wijten aan het inademen van de verbrandingsgassen en niet zozeer dood door verbranding. Door de rook en versuffing wordt een vlotte evacuatie belemmerd. 

Rook is bovendien niet alleen schadelijk voor mensen. De corrosieve gassen die vrijkomen vreten de uitrustingen en de structuur van het gebouw aan, waardoor zelfs bij een relatief beperkte brand, de rookschade toch het hele gebouw (en het machinepark erin!) onherstelbaar kan aantasten. Met name elektronica is bijzonder gevoelig voor corrosieve gassen.

Het reduceren van de hoeveelheid rook en giftige gassen en van hun hitte is dus de sleutel voor het redden van levens en het beperken van materiële schade: het zorgt voor meer tijd voor een vlotte en veilige evacuatie en vergemakkelijkt het werk van de reddingteams en brandbestrijders.

Samengevat: kabels met gereduceerde rookontwikkeling:

 • Zorgen voor een rookvrije vluchtweg
 • Beschermen de structuur van het gebouw
 • Beperken de rookschade aan uitrustingen
 • Vergemakkelijken het werk van de brandweer in het gebouw.

Betere brandveiligheid dankzij ALSECURE

Elektrische kabels spelen een essentiële rol bij brandveiligheid in gebouwen. Door het gebruik van de halogeenvrije ALSECURE kabels met B2ca/Cca classificering wordt de brandveiligheid aanzienlijk verbeterd vergeleken met standaard kabels. Daarom zijn de ALSECURE kabels ideaal voor gebruik in projecten waarbij brandveiligheid extra belangrijk is.

 • Vertraging van de brandontwikkeling, waardoor kostbare tijd wordt gewonnen voor evacuatie en brandbestrijding
 • Beperken van dichte rook en zure gassen, de hoofdoorzaak van brandgerelateerde sterfgevallen en kostbare schade aan gebouwen en uitrusting
 • Vermindering van de vrijgekomen hitte
 • Een groot assortiment, aangepast aan Nederlandse voorschriften, gebouwtypes en elektrische toepassingen.

 

Eigenschappen van ALSECURE kabels

Alle Nexans ALSECURE® kabels zijn halogeenvrij en niet-brandverspreidend.

 • Weinig rookontwikkeling bij brand
 • Minder warmteontwikkeling bij brand
 • Easy Strippable
 • UV-bestendig
 • PEP EcoPassport (EPD)

Lees verder over de verbeter ALSECURE brandveilige kabels van Nexans

 

 

Regelgeving in Nederland

Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die voorschriften.

Meer over Bouwbesluit 2012
Construction Products Regulation

Het brandgedrag van kabels valt onder de CPR, de Europese verordening voor bouwproducten. Kabels voor vaste installatie in bouwwerken moeten een brandclassificatie hebben en dienen voorzien te zijn van CE-markering met bijbehorende prestatieverklaring (DoP).

Lees verder over de CPR bij Nexans
Nexans fire safety product range
Bouwwerken
ALSECURE brandveilige kabels

Halogeenvrije kabels: Brandveilig, duurzaam en efficiënt

Ontdek ze nu!

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten