Regelgeving in Nederland

Bouwbesluit 2012

Bouwbesluit 2012

Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die voorschriften.

Wat staat in het Bouwbesluit?

Het Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften waaraan alle nieuwbouw-gebouwen en elke verbouwing minimaal moet voldoen. Het Bouwbesluit bevat voorschriften met betrekking tot o.a. veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Voor de invulling van het Bouwbesluit wordt onder meer verwezen naar normen van de NEN. 

Brandgedrag van kabels

Vanaf 1 juli 2020 zijn de prestatie-eisen met betrekking tot het brand- en rookgedrag van kabels in het Bouwbesluit 2012 verwerkt.  

Dit betekent dat de minimale wettelijke eisen voor kabels en leidingen voor de brandklassen Dca, Cca en B2ca en de aanvullende classificatie voor rook s1 of s2 middels het Bouwbesluit zijn bepaald.

NEN8012:2015

In de norm NEN 8012:2015 staan gedetailleerde prestatie-eisen met betrekking tot het brand- en rookgedrag van kabels. Omdat er in het Bouwbesluit nu aanvullende eisen worden gesteld, zal ook de NEN 8012 worden aangepast. Deze wijzigingen worden momenteel verwerkt in een nieuwe versie van de NEN8012. Tot de voltooiing is er een wijzigingsblad toegevoegd aan de NEN8012:2015. 

In combinatie met NEN1010 kan met deze norm worden bepaald voor welke ruimten en onder welke gebruiksomstandigheden bijvoorbeeld halogeenvrije kabels verplicht zijn.

Fire safety for buildings
Fire safety for buildings

Construction Products Regulation

Kabels voor vaste installatie in bouwwerken vallen onder de Europese verordening voor bouwproducten, de Construction Products Regulation (CPR) met betrekking tot hun gedrag bij brand.

Meer informatie over de Construction Products Regulation (CPR).

Kabels worden volgens deze CPR geclassificeerd in verschillende brandklassen. NEN 8012 geeft aan wanneer welke brandclassificatie moet worden toegepast, inclusief de aanvullende criteria:

Brandrisico Classificatie van de kabel
Laag Eca
Middelgroot Dca-s2,d2,a3
Groot Cca-s1,d1,a1
Zeer groot B2ca-s1,d1,a1

 

Tot juli 2020 was voor een middelgroot brandrisico de classificatie Dca-s3,d2,a3 geldig.
Prestatieverklaring (DoP) in de Nexans tracker

De Prestatieverklaringen (DoP: Declaration of Performance) van onze producten zijn opgeslagen in de Nexans Tracker.

De NEXANS TRACKER biedt een up-to-date Prestatieverklaring (DoP) van kabels voor gebruik in bouwwerken. 

De Tracker is voorzien van een zoekmachine, waarmee je o.a. op artikelnummer en omschrijving kunt zoeken. De DoP is ook vindbaar via onze Product catalogus.

Ga naar de Nexans Tracker

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten