De brandende zon op kabels: Hoe werken UV-bestendige kabels?

Benjamin Troost 15 aug. 2023

Parasol is overbodig: gebruik installatiekabels van Nexans

We weten allemaal welk effect Ultraviolette (UV) straling van de zon op onze huid heeft, maar weet je ook wat voor effect het op kabels heeft? Gelukkig zijn al onze installatiekabels UV-bestendig, maar wat houdt dat precies in? Het antwoord op deze vragen vind je in deze blog.

Net zoals UV-licht schadelijk kan zijn voor onze huid en ogen, kan het ook schade toebrengen aan kabels. Langdurige blootstelling aan UV-licht kan het materiaal van de buitenmantel van de kabel afbreken. Hierdoor kan er vocht de kabel binnendringen, wat kan leiden tot kortsluiting en uitval van apparatuur, met mogelijke veiligheidsrisico’s als gevolg.

Een UV-bestendige kabel is een kabel die speciaal ontworpen is om bestand te zijn tegen de schadelijke effecten van ultraviolet (UV) licht. Dit voorkomt de noodzaak van externe bescherming, zoals installatie in een buis.

Hoe worden UV-bestendige kabels gemaakt?

UV-bestendige kabels worden gemaakt door speciale materialen en technieken te gebruiken. Hier zijn de stappen die doorgaans worden gevolgd bij de productie van UV-bestendige kabels:

  • Keuze van materialen: UV-bestendige kabels worden gemaakt met behulp van materialen die van nature beter bestand zijn tegen de schadelijke effecten van UV-straling, waaronder kunststoffen op EVA, PVC of PE basis. 

  • Toevoeging van UV-stabilisatoren: Om de UV-bestendigheid te verbeteren, worden UV-stabilisatoren aan het materiaal toegevoegd. Deze additieven helpen bij het absorberen en afbreken van de schadelijke UV-straling voordat deze het materiaal kan beschadigen.

  • Constructie en afscherming: Sommige kabels worden opgebouwd uit meerdere lagen, waaronder isolatie- en afschermingslagen. Deze lagen helpen niet alleen bij het beschermen van de geleiders, maar bieden ook extra bescherming tegen UV-straling.

  • Kwaliteitscontrole: Tijdens het productieproces worden de kabels onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste UV-bestendigheid en prestatienormen.

Het eindresultaat is een UV-bestendige kabel die in staat is om langdurig blootgesteld te worden aan UV-straling zonder dat dit de prestaties en integriteit van de kabel aantast. De mate van UV-weerstand kan bepaald worden door deze te testen op basis van geharmoniseerde testnormen zoals EN 50289-4-17.

Waar worden UV-bestendige kabels ingezet?

UV-bestendige kabels worden voornamelijk gebruikt in buitenomgevingen waar de kabels direct worden blootgesteld aan zonlicht. Denk hierbij aan laadkabels van elektrische auto's, kabels die zonne-energie van PV-modules richting gebouwen transporteren, of kabels die naar satellietschotels lopen. Ook zijn UV-bestendige kabels nodig bij wegen- en spoorinfrastructuur, op bouwwerven of in grote industriële installaties.

Daarnaast kunnen UV-bestendige kabels ook nuttig zijn in bepaalde binnentoepassingen, zoals in de farmaceutische industrie waar apparatuur wordt gesteriliseerd met behulp van UV-licht. Deze kabels zorgen ervoor dat het UV-licht veilig kan worden gebruikt zonder schade aan de kabels.

Nexans biedt de juiste oplossing en kwaliteit

Ons pakket installatiekabels voldoet aan de 720 uren test volgens de testnorm EN 50289-4-17 Methode A, waardoor ze perfect geschikt zijn voor buitengebruik in ons Nederlandse klimaat. 

Dit geldt voor onze standaard kabels in brandklasse Dca zoals YMvK Dca, maar ook de halogeenvrije kabels zoals ALSECURE YMz1K Cca en ALSECURE YMz1K B2ca zijn volledig conform deze testnorm, terwijl ze niet inboeten op gebruiksgemak. De kabels kunnen worden gebruikt in industriële, commerciële en residentiële omgevingen

De keuze voor de juiste kabels is essentieel wanneer de bescherming van levens en gevoelige elektronische apparatuur van belang is. De halogeenvrije kabels van Nexans zijn veiliger bij brand omdat ze minder giftige rook uitstoten. Dit zorgt voor extra tijd bij evacuaties en voorkomt extra schade aan kostbare installaties.

Over de schrijver

Benjamin Troost

Digital Marketeer

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten