Verduurzaming van verpakkingsmateriaal

Nu ook met verduurzaamd folie

Nexans heeft zich gecommitteerd om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, in lijn met het Science Base Targets-initiatief (SBTi). Om deze lange termijndoelstelling te bereiken zullen veel initiatieven genomen moeten worden.

Onze R&D is hier volledig op gefocust, en zoekt actief naar manieren om producten en diensten te ontwikkelen die een positieve bijdrage leveren aan deze doelstelling. Dit gaat van producten die energiezuiniger te produceren zijn, minder grondstoffen bevatten, tot aan producten die beter te recyclen zijn aan het einde van de levensduur.

Onze productielocaties in België zijn inmiddels ook ISO-14001 gecertificeerd. Daarnaast worden de fabrieken gereedgemaakt voor Industry 4.0, waarbij Nexans zich richt op duurzaamheid.

Haspel & pallets van PEFC gecertificeerd hout

Ook in verpakkingen draagt Nexans haar steentje bij. Er wordt actief geprobeerd om een zo groot mogelijk deel van haar verzonden pallets & haspels te recupereren, waarbij partners en klanten via een formulier eenvoudig om een retour kunnen vragen. Al deze haspels ondergaan na retour een grondige inspectie, waarbij indien nodig reparaties worden uitgevoerd, voordat ze opnieuw worden ingezet.

Bij de productie van nieuwe haspels en pallets wordt gekozen voor PEFC gecertificeerd hout. Haspels worden ook nog in onderdelen naar de fabriek vervoerd, waardoor het aantal transportbewegingen jaarlijks beperkt wordt. Een volledige haspel neemt immers meer ruimte in beslag dan losse onderdelen.

Verduurzaming van verpakkingsfolie met gerecycled plastic

Als eerste grote kabelfabrikant in de Benelux heeft Nexans de folieverpakking van haar rollen kabel aangepast. Voortaan wordt hiervoor een duurzamere folie gebruikt, gemaakt met 30% gerecycled plastic.

Deze folie is gekozen na uitgebreid onderzoek door partners uit de Circular Plastics Alliance, waar ook Nexans lid van is.  Dankzij hun CO2-footprinttool, dat in samenwerking met CE Delft ontwikkeld is, bleek dat de nieuwe folie de beste combinatie was om de hoogste milieuvoordelen te behalen en om materiaalkwaliteit te kunnen garanderen. 

De nieuwe folie is een mix van 70% nieuw plastic en 30% PCR (Post-Consumer Recycled) gerecycleerd plastic. Volgens de resultaten van de Cradle-to-Consumer benadering resulteert dit in een besparing van ongeveer 0,4 kg CO2-equivalent per kg folie. Er wordt hierbij naar de volledige levenscyclus van een product gekeken, vanaf het moment van productie tot aan het moment van consumptie door de eindgebruiker.

Met een jaarlijks geschat volume van ± 25.000 kg folie, betekent dit dat Nexans zo'n 10.000 kg CO2-equivalent per jaar zal besparen met deze duurzame verpakkingsmaterialen. Om deze besparing te compenseren met bomen, dan zouden er 300 bomen geplant moeten worden!

MOBIWAY MOB

Naast houten haspels kijken we bij Nexans ook naar alternatieven. Zo is er voor het innovatieve MOBIWAY MOB afrolsysteem gekozen voor plastic haspels van gerecycled materiaal. Ook de onlangs verbeterde flenzenset is gemaakt van gerecycled plastic. Hierdoor zorgen we ervoor dat ingezameld plastic weer een nuttige bestemming krijgt. 

MOBIWAY MOB bestaat uit een set herbruikbare flenzen, die je op speciale compacte haspels klikt. Met het afrolsysteem kan je zonder verdere hulpmiddelen gemakkelijk de kabel afrollen en met de handgrepen eenvoudig verplaatsen.

Ontdek MOBIWAY MOB

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten