Over Nexans

Nexans sluit met TenneT zijn grootste overeenkomst in de geschiedenis ter ondersteuning van de energietransitie in Europa

5 mei 2023
Nexans, Halden factory, subsea cables manufactured

Nexans’ factory in Halden, Norway

Nexans heeft een raamovereenkomst gesloten met TenneT, de transmissienetbeheerder voor Nederland en een groot deel van Duitsland.

In dit kader is Nexans verantwoordelijk voor drie netaansluitingsprojecten die de toekomstige windparken BalWin 3, LanWin 4 en LanWin 2 in de Duitse Noordzee zullen verbinden met het vasteland. De initiële waarde is 1,7 miljard euro. Daar komen nog grootschalige uitbestedingen bij zodra de projectspecifieke afroepovereenkomsten zijn ondertekend. 

Nexans is verantwoordelijk voor de volledige engineering, inkoop, constructie en installatie (EPCI), inclusief civiele werken, van meer dan 2.160 km aan onderzeese- en landkabels.

In 2022 heeft Nexans een grote stap voorwaarts gezet met het succesvol ontwikkelen en testen van de eerste 525 kV-gelijkstroomkabel, die een aanzienlijke verhoging van de transmissiecapaciteit mogelijk maakt. Voor deze gegunde projecten gaat Nexans voor het eerst zijn baanbrekende 525 kV-kabeltechnologie op zee inzetten, die speciaal is ontworpen om de energietransitie te ondersteunen. De onderzeese kabels worden geproduceerd in de vlaggenschipfabriek van Nexans in Halden, Noorwegen.

Na de succesvolle afronding van het DolWin 6-project en de gunning van het BorWin 6-project in 2022 wordt de langdurige samenwerking tussen Nexans en TenneT met deze raamovereenkomst voortgezet. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de versnelling van de energietransitie in Duitsland. Nexans toont zich een betrouwbare partner in de ondersteuning van de energietransitie en de vermindering van de netto broeikasgasemissies om de CO2-neutraliteitsdoelstellingen van COP21 te halen. 

Deze projecten zullen de Duitse energietransitie versnellen en de energiezekerheid in Europa verder vergroten; ze zullen operationeel zijn tussen 2029 en 2031

“ De onzekerheid over de energievoorziening heeft opnieuw de noodzaak onderstreept om te investeren in offshore-netwerken in heel Europa. Dit kan alleen gebeuren via hechte en langdurige samenwerkingsverbanden tussen leveranciers en transmissienetbeheerders. De door TenneT ontwikkelde raamovereenkomst is het perfecte antwoord op die uitdagingen en sluit aan bij het risicobeoordelingsmodel van Nexans. Nexans is trots betrokken te zijn bij deze baanbrekende ontwikkelingen en blij met het vertrouwen van TenneT. Dankzij onze expertise op dit gebied kunnen wij wereldwijd een vooraanstaande rol spelen in de energietransitie via offshore wind. ”

Vincent Dessale

Chief Operating Officer en Senior Executive Vice President van Nexans

De inzet van Nexans op duurzaamheid, elektrificatie, innovatieve technologieën voor HVDC-projecten en investeringen in nieuwe productiecapaciteit, schepen en onderzeese kabelbeschermingen positioneren de Groep als een belangrijke speler in de energietransitie.

“ Na de recente gunning van de eerste vijf netaansluitingsprojecten en de aankondiging van de leveranciers voor de conversiestations op zee en op het land zijn we opnieuw verheugd om de partners van deze meerjarige overeenkomst bekend te maken. Zij zullen de kabels produceren en installeren voor deze innovatieve netaansluitingssystemen, die cruciaal zullen zijn voor de energietransitie. ”

Tim Meyerjürgens

COO TenneT

Contactinformatie

Press Relations

Corporate Communications

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten