Nexans verkrijgt miljoenencontract van Ørsted voor de windparken Borssele 1 en 2 voor de Nederlandse kust

Het contract voor 66 kV onderzeese kabel met bijbehorende accessoires wordt is de eerste opdracht die geplaatst word onder de onlangs ondertekende vijfjarige raamovereenkomst tussen Nexans en Ørsted

Rotterdam, 12 november 2018 - In Nederland wil men het gebruik van duurzame energie opvoeren, van 14 % van de energiemix in 2020 naar 16 % in 2023. Offshore-windenergie is een belangrijk onderdeel van deze transitie. Een nieuwe mijlpaal wordt in 2020 bereikt, wanneer Ørsted zijn windparken Borssele 1 en 2 in gebruik zal nemen.

Nexans speelt een belangrijke rol in het project met de levering van onderzeese kabels met een totale lengte tussen de 170 km en 190 km. De kabels zijn geschikt voor een maximale bedrijfsspanning van 72,5 kV en bestemd voor de verbindingen van de turbines met de offshore substations. Map Borssele

Borssele 1 en 2

Borssele 1 en 2 liggen ongeveer 23 km voor de Nederlandse kust, waar de waterdiepte 14 tot 36 meter is. De twee windparken zullen samen in totaal 94 windturbines hebben met een vermogen van 752 megawatt (MW), wat voldoende is om aan de behoeften van ongeveer een miljoen huishoudens te voldoen.

Interne bekabeling van de windparken

Als onderdeel van een nieuwe vijfjarige raamovereenkomst heeft Nexans van Ørsted de opdracht gekregen voor de levering en installatie van driefasige 66 kV koperkabels met twee doorsneden. Ze worden gebruikt voor de interne bekabeling van de windparken: de array kabels verbinden de windturbines met elkaar en met de transformatorstations. Vanaf deze stations wordt de elektriciteit naar het vasteland getransporteerd.

Accessoires

Naast de interarray kabels levert Nexans ook de relevante accessoires voor het project, waaronder de T-connectoren voor de 66 kV-kabels die zijn ontworpen voor windturbineparken met een gestandaardiseerde, robuuste en eenvoudige plug & screw oplossing.

66 kV66 kV kabels voor offshore windparken

"Ørsted zal bij de Borssele windparken voor het eerst in zijn offshore windparken gebruikmaken van de nieuwe 66 kV-kabels van Nexans. Het gebruik van deze verhoogde spanning resulteert in lagere verliezen dan het gebruik van arraybekabeling op het normale 33 kV- en 36 kV-spanningsniveau", zegt Vincent Dessale, Senior Executive Vice President Subsea en Land Systems Business Group van Nexans. "Nexans is er trots op de enige leverancier ter wereld te zijn dat op dit moment in staat is om deze nieuwe generatie windparken uit te rusten met een compleet portfolio van state-of-the-art kabels en gestandaardiseerde aansluitoplossingen geschikt voor een maximale bedrijfsspanning van 72,5 kV".

Al betrokken bij de eerste drie pilootprojecten ter wereld voor 66 kV-windparken
Nexans heeft eerder Ørsted (voorheen Dong Energy) voorzien van onderzeese kabels voor een aantal offshore windparken. Bovendien verbindt Nexans' portfolio van innovatieve accessoires nu al de drie van 's werelds eerste 66 kV windparkprojecten, die de afgelopen twee jaar in de Noordzee zijn uitgevoerd.

Geproduceerd in Duitsland en België

De array kabels voor Borssele 1 en 2 worden in de fabriek van Nexans Duitsland in Hannover geproduceerd en in 2019 geleverd. Na het op de zeebodem leggen zal Nexans Subsea en Land Systems in 2020 de verbinding met de turbinebases voltooien met behulp van eigen expertise op het gebied van verbindingen. De kabelgarnituren worden geleverd door Nexans Euromold vestiging in Erembodegem, België.

Uw contactpersoon

Angéline Afanoukoe Afdeling Bedrijfscommunicatie
Telefoon +33 1 78 15 04 67
Angeline.afanoukoe@nexans.com
Michel Gédéon Investor Relations
Telefoon +33 1 78 15 05 41
Michel.Gedeon@nexans.com
Ksenia Kanareva Press relations
Telefoon Tel: +33 (0) 1 78 15 04 74
ksenia.kanareva@nexans.com
Marième Diop Financial Communication
Telefoon +33 1 78 15 05 40
marieme.diop@nexans.com

Over Nexans

Nexans brengt energie tot leven via een uitgebreid assortiment kabels en kabeloplossingen die wereldwijd klanten helpen betere prestaties neer te zetten. De teams van Nexans stellen zich als partners ten dienste van hun klanten in vier grote sectoren: energietransmissie en -distributie (energienetten op het land en onderzees), energiebronnen (olie & gas, mijnbouw en hernieuwbare energiebronnen), transport (weg, spoor, lucht, zee) en bouw (commerciële en residentiële bouw en datacenters). De strategie van Nexans is gebaseerd op de voortdurende innovatie van producten, oplossingen en diensten net als op de ontwikkeling van haar werknemers, de begeleiding van klanten en de introductie van veilige en milieuvriendelijke industriële processen. In 2013 werd Nexans de eerste speler in de kabelindustrie die een Stichting oprichtte om duurzame initiatieven te ondersteunen die achtergestelde gemeenschappen wereldwijd toegang tot energie geven. Nexans is een actief lid van Europacable, de Europese associatie van fabrikanten van draad en kabel, en ondertekende het Europacable Industry Charter. Met dit handvest drukken de leden hun inzet uit voor de beginselen en doelstellingen van ethische, duurzame en hoogwaardige ontwikkeling en productie van kabels. Met een industriële aanwezigheid in 40 landen en commerciële activiteiten wereldwijd biedt Nexans werk aan bijna 26.000 mensen. De Groep realiseerde in 2015 een omzet van 6,2 miljard euro. Nexans is genoteerd op de beurs van NYSE Euronext in Parijs, compartiment A.

wwww.nexans.nl