Nexans draagt bij aan de kringloopeconomie door het opstarten van Nexans Recycling Services

In het kader van haar toewijding aan duurzame ontwikkeling heeft Nexans een kabelrecyclingservice opgestart die de klanten en partners van de Groep in staat zal stellen om hun overblijvende koper- en aluminiumkabels te gelde te maken en af te voeren en tegelijkertijd bij te dragen tot de circulaire economie. 

Parijs, 30 oktober 2017 – Met de toenemende vraag naar hulpbronnen en de wereldwijde toename van afvalproductie zijn een efficiënt gebruik van grondstoffen en een state-of-the-art afvalbeheer van cruciaal belang voor wereldwijde duurzame ontwikkeling. Binnen enkele decennia zal metaal steeds schaarser worden en zal recycling een steeds belangrijkere bron van metaal worden.1 Meer dan 33% van het aluminium en 40% van de totale koperproductie in de wereld is vandaag de dag al afkomstig van recycling, zoals uit "urban mines".2  Om de circulaire economie verder te promoten en aan te moedigen, heeft Nexans besloten tot de oprichting van Nexans Recycling Services met als doel klanten en partners te helpen met de verwerking van hun kabelafval.

Nexans Supports Circular Economy with the Launch of Nexans Recycling Services Nexans ondersteunt de circulaire economie met Nexans Recycling Services Met deze lancering wil Nexans het afvoeren van elke koperen of aluminium kabel vereenvoudigen, ongeacht de herkomst van de kabel. De nieuwe dienst stelt installateurs, distributeurs, nutsbedrijven samen met OEM's, resourcebedrijven en aannemers in staat een financiële vergoeding te krijgen voor hun kabelafval op basis van een transparant waardebepalingstraject.

Nexans Recycling Services omvat kant-en-klare logistieke oplossingen: van het ophalen van kabelresten en end-of-life kabels op bouwplaatsen of afgesproken verzamellocaties naar de recyclingfaciliteiten van Nexans. Daarnaast levert het Nexans Recycling Services team ook lege containers voor kabelafval in bulk en vrachtwagens voor kabelhaspels.

Volgens een EU-richtlijn zijn bedrijven in Europa sinds 2008 wettelijk verantwoordelijk voor hun kabelafval, totdat ze kunnen bewijzen dat het is vernietigd of gerecycled. Om dergelijke aansprakelijkheden te ondervangen, zal Nexans zorgen voor volledige traceerbaarheid tijdens het recyclingproces.

Aangezien koper en aluminium, twee kernelementen van elektrische kabels, 100% herbruikbaar zijn, streeft Nexans naar een efficiënter gebruik van hulpbronnen en een vermindering van de potentiële CO² uitstoot van mijnbouw- en raffinageprocessen door het scheiden en terugwinnen van de non-ferrometalen uit kabelafval.

“Met de lancering van Nexans Recycling Services kunnen we meer dan 30 jaar ervaring in het recyclen van kabelafval in dienst stellen van onze klanten,” aldus Guy Burlet, Directeur van Nexans Recycling Services.  “Nog spannender is echter dat deze toegevoegde waarde ons en onze klanten in staat stelt bij te dragen aan de ontwikkeling naar een duurzamere wereld.”

[1] S.H. Ali, D. Giurco, N. Arndt, E. Nickless ea. "Minerale voorziening voor duurzame ontwikkeling vereist een goed beheer van hulpbronnen". Nature. Maart 2017: 376-372.

2 Bureau voor Internationale Recycling, 2017

 

Gerelateerd Document

Uw contactpersoon

Angéline Afanoukoe Afdeling Bedrijfscommunicatie
Telefoon +33 1 78 15 04 67
Angeline.afanoukoe@nexans.com
Michel Gédéon Financial Communication
Telefoon +33 1 78 15 05 41
michel.gedeon@nexans.com
Ksenia Kanareva Press relations
Telefoon Tel: +33 (0) 1 78 15 04 74
ksenia.kanareva@nexans.com
Marième Diop Investor relations
Telefoon +33 (0) 1 78 15 05 40
marieme.diop@nexans.com

Over Nexans

Nexans brengt energie tot leven via een uitgebreid assortiment kabels en kabeloplossingen die wereldwijd klanten helpen betere prestaties neer te zetten. De teams van Nexans stellen zich als partners ten dienste van hun klanten in vier grote sectoren: energietransmissie en -distributie (energienetten op het land en onderzees), energiebronnen (olie & gas, mijnbouw en hernieuwbare energiebronnen), transport (weg, spoor, lucht, zee) en bouw (commerciële en residentiële bouw en datacenters). De strategie van Nexans is gebaseerd op de voortdurende innovatie van producten, oplossingen en diensten net als op de ontwikkeling van haar werknemers, de begeleiding van klanten en de introductie van veilige en milieuvriendelijke industriële processen. In 2013 werd Nexans de eerste speler in de kabelindustrie die een Stichting oprichtte om duurzame initiatieven te ondersteunen die achtergestelde gemeenschappen wereldwijd toegang tot energie geven. Nexans is een actief lid van Europacable, de Europese associatie van fabrikanten van draad en kabel, en ondertekende het Europacable Industry Charter. Met dit handvest drukken de leden hun inzet uit voor de beginselen en doelstellingen van ethische, duurzame en hoogwaardige ontwikkeling en productie van kabels. Met een industriële aanwezigheid in 40 landen en commerciële activiteiten wereldwijd biedt Nexans werk aan bijna 26.000 mensen. De Groep realiseerde in 2015 een omzet van 6,2 miljard euro. Nexans is genoteerd op de beurs van NYSE Euronext in Parijs, compartiment A.

wwww.nexans.nl